Dobra lodówka to podstawa

Przy wyposażaniu kuchni warto zadbać, aby sprzęt był dobrej jakości. Będzie to gwarancją długoletniej sprawności i komfortu użytkowania. Ale coraz częściej zwraca się uwagę na ochronę środowiska i jak najmniejszy niekorzystny wpływ na nie. Dlatego przy wyborze, oprócz ceny i wyglądu, warto pomyśleć także o innych parametrach. Przede wszystkim powinniśmy zwracać uwagę na klasę energooszczędności. Lodówka, jako urządzenie, które praktycznie ciągle jest podłączone do prądu, zużywa jego duże ilości. Odpowiedni pobór energii w dłuższej perspektywie pozwoli na widoczne obniżenie rachunków. Te najbardziej energooszczędne oznaczone są literką A, co oznacza, że urządzenie zużywa poniżej 55% energii w porównaniu ze standardową lodówką. Inną rzeczą, na którą trzeba zwrócić uwagę, jest strona, w jaką otwierają się drzwi. Szczególnie ważne jest to w świeżo wykańczanych kuchniach, a także w mniejszych mieszkaniach, gdzie problemem jest ustawność. Drzwi powinny się otwierać w tą stronę, aby wyciąganie artykułów z lodówki było komfortowe oraz łatwo można było wyjąć półki i je umyć. W zależności od ilości członków w rodzinie i wielkości zakupów, jakie są robione z tygodnia na tydzień, warto pomyśleć o pojemności, jakie ma mieć urządzenie. W niedużych domach, gdzie żywność jest na bieżąco uzupełniana, wystarczy lodówka jednodrzwiowa, która jest dużo mniejsza, dzięki czemu sprawdzi się w niezbyt przestronnej kuchni. Większe, dwudrzwiowe, mają oddzielną chłodziarkę i zamrażalnik, świetnie sprawdzające się przy przechowywaniu dużych ilości jedzenia.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.