Funkcjonalna i praktyczna kuchnia

Kuchnia powinna być przede wszystkim funkcjonalna. Wie o tym każda kobieta, bo to one przeważnie spędzają w niej najwięcej czasu. Podczas wyposażania kuchni trudno jest oszczędzać. Jej funkcje właściwie wymagają tego, żeby wszystko w niej było dobrej jakości, począwszy od twardych płytek ceramicznych na podłodze, przez pojemne meble, na sprzętach skończywszy. Szczególną uwagę trzeba zwrócić na funkcjonalność tych ostatnich. Ważną decyzją jest dobór baterii wraz ze zlewem. Należy przemyśleć, czy potrzebny nam duży zlew dwukomorowy, czy może wystarczy jednokomorowy, bo mamy zmywarkę. Dostępne są też zlewy jednokomorowe z tzw. ociekaczem czyli miejscem na suszenie naczyń. Jeśli chodzi o baterię, powinna być ona oszczędna. Chodzi o to, by zużywała mniej wody. Takie są baterie jednouchwytowe, które umożliwiają szybszą regulacje strumienia i temperatury wody. W każdej kuchni ze względu na procesy zachodzące podczas gotowania przydatny, a wręcz konieczny będzie okap. Pełni on dwie funkcje – wyciągu powietrza i pochłaniacza zapachów. Okap powinien być szerszy od kuchenki, nad którą będzie zamontowany, lub jej równy. W zależności od potrzeb możemy kupić okap kominowy, podszafkowy lub szufladowy. Nie zapominajmy też o oświetleniu punktowym. Jest ono bardzo przydatne podczas przygotowywania potraw, zwłaszcza gdy w kuchni panuje zmrok. Oświetlenie ogólne nie jest w stanie go zastąpić.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.