Kawa parzona ze smakiem

Dobrze zaparzona kawa z samego rana decyduje o udanym dniu większości ludzi na świecie. Ale aby dobrze ją przygotować trzeba posiadać odpowiedni ekspres. Zwykła kawa mielona i zalana wrzątkiem nie jest w stanie osiągnąć takiego aromatu i zapachu jak zaparzona w ekspresie. Dzieje się tak ze względu na zupełnie odmienny proces, jaki przechodzą ziarna w zaparzaczu. W ekspresach ciśnieniowych przez porcję zmielonych ziaren kawy zostaje przepuszczona woda o temperaturze 90 °C i pod ciśnieniem 9 do 15 barów, dzięki temu uzyskuje ona wspaniały aromat i nasycenie. Zwykłe ekspresy różni si jedynie tym, że woda ma normalne ciśnienie, a powstający smak i zapach smniej intensywne. W bardziej zaawansowanych urządzeniach, ziarna są automatycznie mielone w procesie zaparzania, natomiast w wersjach manualnych, kawę trzeba mielić przed zaparzeniem. Inną sprawą jest to, jak zostanie ona zmielona, bo to decyduje, o jakości przygotowanego naparu. Jeśli ekspres nie posiada wewnętrznego młynka, to należy kupić odpowiedni, z regulowaną grubością mielenia ziaren. Przy wyborze należy również zwrócić uwagę, jak wysokie ciśnienie osiąga sprzęt do kawy. W prawidłowo przygotowanym espresso woda powinna być przepuszczana, przy co najmniej 12 barach, a ciśnienie mniejsze niż 9 barów nie spełnia zasad parzenia odpowiedniej kawy. Inne przydatne funkcje, w jakie może być zaopatrzony ekspres to program spieniania mleka, zaparzania cappuccino. Bardzo przydatna jest opcja automatycznego czyszczenia urządzenia, która zapobiega tworzeniu się kamienia i innych osadów.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.