Na kuchennej wyspie

Kuchnia z wyspą to obecnie bardzo popularny trend w wystroju wnętrz. Głównym zadaniem wyspy, a więc niskiej, wolnostojącej zabudowy jest zwiększenie funkcjonalności kuchni. Stawia się ją w środku pomieszczenia, w oddaleniu od reszty mebli. Może ona pełnić przeróżne funkcje. Najczęściej służy do przygotowywania potraw. Umożliwia rodzinne gotowanie, ze względu na łatwy dostęp i dużą powierzchnię. Może być wzbogacona o zlewozmywak, a nawet sprzęt AGD – można w niej zabudować płytę grzewczą, piecyk czy kuchenkę mikrofalową. To dobry pomysł zwłaszcza dla tych osób, które dopiero zabierają się za urządzanie kuchni. Chcąc zainstalować w wyspie płytę grzewczą czy zlewozmywak trzeba bowiem doprowadzić odpowiednią instalację. Wyspa może też być wykorzystywana jako miejsce do spożywania posiłków, zastępując tradycyjny stół. Osobny stół można też ustawić obok wyspy. Warto dodać, że wyspa może także posiadać szafki i szuflady, a nawet służyć jako stojak do przechowywania wina. Wyspy kuchenne wykonywane są na zamówienie, a ich koszt zależy od tego, jakie udogodnienia mają posiadać. A wśród nich można wymienić nawet możliwość dowolnego przesuwania wyspy z miejsca na miejsce. W jaki sposób? Montując u jej podnóża kółka. Niestety, jest jeden mały warunek, który trzeba spełnić by móc pozwolić sobie na wyspę – kuchnia musi być przestronna.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.