Zielono i ziołowo w kuchni

Każda kuchnia nie może obejść się bez wykorzystania ziół. W poszczególnych rejonach świata są one bardzo zróżnicowane, ale wszędzie niezbędne. Najlepiej, jeśli listki są zrywane prosto z gałązki, gdyż smak takiej potrawy jest niepowtarzalny i dużo bardziej aromatyczny. Ale aby mieć świeże zioła wcale nie jest potrzeby do tego ogród. Kilka doniczek ustawionych w oknie wystarczy. Dodatków zyskamy uroczy element dopełniający wyposażenie kuchni, nadający jej świeżość i lekkość, a także piękny kolor. Zioła takie nie są trudne w uprawie, więc sprawdzą się w każdej kuchni. Do uprawy potrzebne są małe doniczki albo jedna duża. Przy wyborze najlepsze będą komponujące się z kolorystyką i stylem wyposażenia kuchni. W stylach minimalistycznych, gdzie wnętrze urządzone jest w stali, szkle i ciemnych kolorach, zielone roślinki dodadzą koloru i radości. Ciekawym trendem stała się uprawa ziół pod sufitem w doniczkach zwisających. Jest to dobre rozwiązanie w małych kuchniach, gdzie nie ma miejsca na wygospodarowanie dodatkowej przestrzeni na parapecie czy podłodze. Taki ogródek jest niezwykłym elementem wystroju, gdyż posadzone roślinki zwisają listkami do dołu. Specjalnie zaprojektowane doniczki ułatwiają podlewanie i pielęgnację. Najczęściej wybieranymi ziołami są: szczypiorek, koperek, pietruszka, bazylia, oregano, tymianek, szałwia, melisa, Rudola, ale wybór w sklepach ogrodniczych jest dużo szerszy. Przy projektowaniu takiego ogródka należy pamiętać, aby był on umieszczony w słońcu, gdyż wtedy rośliny nabierają najbardziej intensywnego aromatu. Częste urywanie czubków gałązek pobudza je do silnego wzrostu, co sprawia, że są bardziej gęste.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.