Zlewozmywak w kuchni

Przy projektowaniu kuchni warto pomyśleć nad wyborem odpowiedniego zlewozmywaka. Przy jego planowaniu powinniśmy wziąć pod uwagę intensywność, z jaką będzie wykorzystywany i ilość osób, jaka znajduje się w rodzinie. Zlewozmywak nie pełni już tylko funkcji użytkowej, ale również estetyczną, dlatego powinniśmy dobrze zastanowić się nad jego wyborem. Na rynku obecnych jest kilka rodzajów wielkości: jedno -, półtora-, dwu- oraz dwu i półkomorowe. Te ostatnie sprawdzą się mieszkaniach bez zmywarki do naczyń, gdyż są bardzo pojemne i mają dodatkowe miejsce do suszenia. Te mniejsze będą idealne do niewielkich, codziennych myć czy płukania warzyw i owoców. Należy się również zastanowić nad materiałem, z jakiego wykonany ma być zlewozmywak. Ciągle popularne są zlewy emaliowane, ze względu na bardo przystępne ceny i łatwe utrzymanie czystości. Natomiast jest to materiał bardzo nietrwały, podatny na zarysowania, ścieranie, a z czasem odpryskiwanie farby. Dlatego bezpieczniejszym wyborem jest stal nierdzewna, która wytrzymuje działanie środków chemicznych, wysokich temperatur i czynników mechanicznych. Jedynym minusem może być konieczność dokładnego wycierania po myciu, aby na powierzchni nie tworzyły się zacieki. Innym rodzajem są tworzywa kompozytowe stanowiące połączenie granitu, kwarcu albo krzemu z syntetycznymi żywicami, co w efekcie daje bardzo trwały i wytrzymały materiał na uszkodzenia i działanie temperatury. W zależności od projektu kuchni można dobrać kształt zlewu – od klasycznych prostokątnych przez owalne, w formie trapezu czy indywidualnie dopasowane na życzenie. Również coraz szersza jest gama kolorystyczna, spośród której możemy wybierać.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.