Wybieramy płytę grzewczą

Wybieramy płytę grzewczą

Kuchnia to przede wszystkim gotowanie. I wspaniały czas spędzony z rodziną czy znajomymi. Ważne, aby urządzić ja tak, aby była funkcjonalna, komfortowa i wszystko działało w niej bez zarzutu. A jeśli o gotowanie chodzi, to podstawą jest dobra płyta grzewcza. Od jej wyboru zależy komfort i jakość przyrządzanych przez nas posiłków. A każda gospodyni domowa chce być pod tym względem najlepsza. Jaką płytę wybrać? Obecnie na rynku są trzy główne typy kuchenek – tradycyjne gazowe, bardziej nowoczesne elektryczne i te energooszczędne – indukcyjne. Każda z nich ma inne właściwości i parametry, ale jeśli pochodzą od sprawdzonych firm, to będę spełniać swoje funkcje. Kuchenki gazowe są, póki co, najtańszym i najbardziej popularnym rozwiązaniem. Bardzo szybko się nagrzewają, równie szybko tracą temperaturę, gdyż operuje się w nich, żywym ogniem. Łatwo również można dostosować wielkość płomienia, a tym samym temperaturę. Nowoczesne płyty wyposażone są w elektryczny zapłon. Stosowane są również specjalne zawory, które odcinają dopływ gazu z chwilą zgaśnięcia płomienia, co zwiększa bezpieczeństwo. Popularne stają się płyty ceramiczne. Zajmują dużo mniej miejsca od gazowych, gdyż są płaskie, mogą też być wbudowane w blaty, zwiększając atrakcyjność wyglądu. Płyty mają specjalne funkcje, zabezpieczające przed łatwym uruchomieniem, co chroni dzieci przed możliwością poparzenia. Najbardziej energooszczędnym wyborem jest płyta indukcyjna. Ma zachowaną dużą moc i bardzo szybko się nagrzewa, ale po zdjęciu garnka, automatycznie się schładza, dzięki czemu minimalna ilość ciepła jest tracona. Gładka, szklana powierzchnia ułatwia pielęgnacji., Jedyne, o czym trzeba pamiętać, to konieczność wymiany naczyń do gotowania, na specjalne, wyposażone w magnetyczne podstawki.